" She knows that our ears are stopped; but the misery is there inside her, like a stone, and there’s no room for any other thoughts. She isn’t trying to make an appeal to our sympathies — she’s just shifting this big weight inside her from one place to another." Henry Miller, Tropic of Cancer, pg. 141.

FOREVERMORE.

Mak aku lah ni.
Habis 1 rumah dok layan cerita Filipina ni.
Best dan natural. I likeee.

Tapi bila dah start konflik, aku dah tak fokus dah pun.
Tau kenapa?
Sebab aku rasa.

Mak marah benar kat Kate. Aku pun tak tahu nak sebelahkan siapa.
Xander? Memanglah dia punca, tapi kalau hati dah tak mau, what to do?
Agnes? Dia lagilah takde kena mengena.

Si Kate?
Nak marahkan dia pun tak boleh.
Xander tinggalkan dia macam tu je.
Takde sorry atau apa-apa perkataan.
Tak heranlah kalau si Kate tu kena gangguan emosi sampai nak bunuh diri.

Aku dah rasa.
Serius weh, rasa macam nak gila.
Rasa macam a part of kau cuba nak ambil hati + berbaik + redha tapi dalam masa sama rasa macam melemaskan diri sendiri dan cuma beri peluang kau bernafas tiap 10 minit untuk 3 saat.

Sakit. Rasa nak mati.
Serius aku tak bohong.
Aku ni boleh tahan positif dan kuat orangnya, tapi personally aku berani cakap, aku memang kalah at some point of life (masa putus). Aku tak sangka aku boleh menangis macam budak kecik. Mengongoi tau tak. Kejap-kejap menangis. Menangis, menangis. Semua kawan-kawan pun terkejut gile bila tengok aku breakdown macam tu.

Aku sendiri pun.
Sampai sekarang aku appreciate gile orang-orang yang bagi aku sokongan moral.

Cerita aku dengan Kate ada persamaan. Cuba move and buat-buat tak ada apa. Teruskan berkorban sebab dah memang sayang kan.

Aku tak heran si Kate boleh decide nak bunuh diri. Atau jadi mental kejap. Memang bukan diada-adakan perasaan tu. Ah aku tak berani nak perkecilkan.

Cuma aku bersyukur aku ada Allah. Berdoa tak putus sampailah aku boleh recover. Allah pulak hantar orang elok-elok bantu aku. Bertahun wei aku sakit dalam diam, Allah je yang tahu apa hati aku rasa.

So aku rasa Kate bukan sengaja pun. Dia sendiri berusaha nak memahami si Xander. Bagilah dia masa untuk pulihkan diri.

.

Selagi Kate tak pulih aku rasa menyampah pulak tengok cerita ni. Menyampah sebab aku teringat semuanya. Yang orang buat kat aku. Yang aku tergamak buat kat orang.

Sesungguhnya kalau aku boleh pusing balik waktu, aku tak mau melukakan dan dilukakan.

.

Satu masa nanti si Kate mesti rasa macam aku.
Rasa macam takde apa-apa.
Rasa macam tak punya hati.
Kosong dan begitulah.