" She knows that our ears are stopped; but the misery is there inside her, like a stone, and there’s no room for any other thoughts. She isn’t trying to make an appeal to our sympathies — she’s just shifting this big weight inside her from one place to another." Henry Miller, Tropic of Cancer, pg. 141.

Ralat sikit.

Sebelum mula, aku beli sample 2 biji. 1 tu kering dan rasa macam ada tak kena. Yang lagi 1 okay. Aku pun complaint.

Lepastu aku saja order pada masa rambang, untuk tujuan sampling jugaklah. 

Then aku order lagi 4 biji sebab aku nak tahu dalam 4 biji tu semuanya konsisten tak.

Modal aku untuk sampling je lebih RM250, sedangkan keuntungan per biji cumalah RM5. Bab makanan aku memang takut, sungguh biarlah untung sendu asalkan customer puas hati tu perangai aku. Sebab aku cerewet sungguh tu lah selalu bertekak dengan mak masa meniaga haha! 

Bila aku betul confident, baru aku start jual dan iklankan. Hati aku memang dah terdetik sesuatu tapi aku rasa macam nak tolong si pembuat ni untuk kembangkan jenama dia (niat asal aku, that's why aku tak kisah untung RM5 je pun). 

Tapi aku frust. 

Sebab batch untuk Raya ni... aku ada beli 2 untuk rumah, dan aku baru buka 1. 

Rasa ada kureng sikit. Tak lembab. Tekstur kasar. 
Huuuuuuuu kesiannya customer yang beli! Sambil tu aku rasa ralat sebab aku guna platform page official bisnes aku....

Ni dah masuk tahun ke 3 (kot, malas nak calculate) K masih ada peminat tersendiri. Even sampai sekarang customer lama masih banyak yang text tanya untuk tempahan, masa beraya je dah beberapa orang minta kami meniaga semula dan malam tu kami dapat tempahan rumah terbuka 100 orang. Paling tak boleh belah bila ada rival (kawan mak aku, aku tak kenal pun dia) dok mengadu kat mak dia kata aku jual itu ini (ketara sangat stalk FB aku). Pendek kata, aku tak sepatutnya gunakan K untuk jual produk orang. Bahaya. Serius bahaya. 

Sebab tu jugak aku tak ambil tukang masak lain. 
Kita ada signature air tangan sendiri, bukan boleh sebarangan gamble nasib. My bad...

Walaupun aku dah usahakan buat random sampling dan sebagainya, tapi benda nak jadi. Mungkin dia kejar terlalu banyak tempahan sampaikan dia tak terbuat dengan baik. Memang aku ralat sangat2. Benda nak buat jamah Raya, nak hadiahkan kat orang, kau imajinlah macam mana hampanya aku masa aku potong kek tu. Mak aku pulak macam biasa - 'Takdelah, okay je ni, sama je' hahaha aku memang tak percayalah dia cuma nak sedapkan hati. 

Setakat ni tak ada yang complaint lagi, tapi bila takde customer (yang dapat masa Batch Raya) bagi apa2 feedback, ko boleh agak kan kenapa? 

Aku doa sangat supaya yang aku punya je ni yang tak elok. Orang lain punya dapat terbaik macam selalu. Malam ni aku tak boleh tido memikirkannya. 

Ohmak...