" She knows that our ears are stopped; but the misery is there inside her, like a stone, and there’s no room for any other thoughts. She isn’t trying to make an appeal to our sympathies — she’s just shifting this big weight inside her from one place to another." Henry Miller, Tropic of Cancer, pg. 141.

Kompleks.

Judge orang ni kengkadang tak boleh dielakkan.
Tetibe hati berbisik pastu ada 1 suara tokok tambah pastu fikiran pulak start banding dan remind perkara berkaitan.

Cumanya, kita tergamak zahirkan ataupun berahsia dengan diri kite je.

Aku kenal orang yang mudah sangat zahirkan anggapan dia pada orang lain. Macam tengok pelakon bawa watak jahat, then simply je dia came out dengan conclusion yang pelakon tu di belakang tabir memang jahat.

Aiseh. Kalau dah nama pelakon, yang lemah gemalai pun boleh ada-adakan perangai baran. Berlakon kannn.

Kengkadang bila orang judge orang lain ni, aku terpesona jugak. Terpesona bila tengok macam mana orang boleh jadi seseorang yang hanya boleh nampak benda 2D. Dia tak nampak dari sudut lain. Macam..naive gile.

Mungkin bila kita bergaul dengan banyak orang, atau ada habit perhati perilaku orang, atau suka baca kisah hidup orang (sambil match kan dengan apa yang dia nampak) - baru kita akan sedar yang manusia ni kompleks.

Aku jumpa banyak sangat manusia.
Ada yang nampak soleh ada ilmu agama tapi panas baran nak mampos.
Ada yang duduk Tahfiz tapi hisap ganja.
Ada yang nampak normal tapi kat belakang wow wild gile.
Ada yang lemah lembut macam obor-obor tapi hati keras cam batu nisan.
Ada yang suka kasar nak mampos tapi sangat understanding semua orang suka menempel mengadu nasib.
Ada yang nampak sombong tapi sebenarnya tak.
Ada yang nampak pandai tapi bimbo.
Ada yang nampak macam baik tapi keturunan Firaun.
Ada yang ko tengok macam biasa biasa je tapi ilmu agama dia wallaweyh..
Ah tak tertaip.

Banyak sangat tak boleh nak stereotaip kan manusia ni sekian-sekian.

Seronok perhatikan. Seronok berkenalan.
Orang-orang yang tak padan dengan apa yang kita lihat ni lah yang jadikan kita wiser.

Macam takde perasaan je aku taip post ni.
Bye ah.