" She knows that our ears are stopped; but the misery is there inside her, like a stone, and there’s no room for any other thoughts. She isn’t trying to make an appeal to our sympathies — she’s just shifting this big weight inside her from one place to another." Henry Miller, Tropic of Cancer, pg. 141.

Senyap jerr (r di French kan)

Kami pergi appoinment.
Pergi bodo-bodo je.
Tak bawak baju pun.
Biasanya balik hari.
Setakat negeri aku dengan negeri appoinment mak ni, takde hal lah.

Tetiba mak kena tahan wad.
Amek ko.

Panik.
Monyok semua ada.

Tapi aku set dalam otak aku semuanya akan jadi baik. Aku kena tenang. Aku cakap kat diri aku berkali-kali. Mak ayah aku bergantung kat aku. Aku tak boleh cemas.

Walaupun aku ni pencemas orangnya.

Berbekalkan muka takde perasaan aku, aku berjaya hadap.
Harini masuk hari kelima aku betapa kat sini.
Belajar survive dengan bapak aku yang panik ni.
Dengan tak tahu jalan.
Dengan takde baju.
Dengan takde apa.
Dengan bapak aku yang..bapak aku kan sakit. Pemikiran dia macam budak kecik. Kau tahu tak perasaan bila kau tak boleh bergantung pada orang yang sepatutnya provide assuredness tapi keadaan tu terbalik? 

Aku pelik kenapa orang heran sangat bila aku keras dan tak berperasaan. Macam mana kau boleh expect aku akan jadi lemah gemalai macam sotong kurita Melayu terakhir? 

Hmmm. Keadaan tak mengizinkan.
Kalau ikut fitrah aku, aku tak nak fikir.
Aku tak nak rasa takut.
Aku tak nak rasa panik.
Aku nak rasa ada seseorang yang aku boleh sandar.
Yang aku boleh percaya.
Yang buat aku rasa selamat.
Perempuan weh. Perempuan gile je yang tak suka dimanja. Kah.

Berbalik pada isu semasa..

Alhamdulillah survive setakat ni.
Lepak guest house.

Aku nak cakap. Ni adalah pemerhatian aku.
Kalau ada duit, semua jadi mudah.
Hakikat weh.


Dan hakikatnya kami ni takdelah berduit sangat, dan tengok duit sejemput itu mengalir macam air....



Perit gaklah.

Haha.

Kesian mak ayah aku. Doakan ada kesudahan yang baik buat mereka. Aku ni kental-kental pun bila taip benda ni rasa panas je mata.

Puih.