" She knows that our ears are stopped; but the misery is there inside her, like a stone, and there’s no room for any other thoughts. She isn’t trying to make an appeal to our sympathies — she’s just shifting this big weight inside her from one place to another." Henry Miller, Tropic of Cancer, pg. 141.

Takut dengan bayang-bayang sendiri.

Orang yang takut dengan bayang-bayang ni, dia akan create dunia seolah-olah semua orang dalam posisi nak menyerang dia.

Dia akan ada kecenderungan untuk rasa tak selamat, cepat je menggelupur nak marah dan dia tak boleh nak baik sangka dengan orang. Dia rasa macam orang sentiasa mencari ruang untuk kenakan dia, ungkit kisah lalu dan buat dia rasa bersalah.

Padahal..
Tu semua rekaan dia. Rasa pesimis dia yang dilayan-layankan.

.

Ko pernah tak bergurau dengan orang yang reactive? Tak semena-mena dia boleh pusing dan kata kita hina dia. Daripada gurau terus jadi gaduh. Daripada takde pape, keadaan jadi tegang. Daripada orang tak memgungkit, terus tersebut.

.

Ada seorang ni. Dia pandai saiko orang. Dulu aku termakanlah juga. Iyalah orang pergunakan rasa belas kasihan kita. Kita sangkakan okaylah takpelah manusia mana tak buat silap. Tapi dia ambil kesempatan tu. Buli emosi kita.

Cara dia senang je. Ko cuba mintak tolong dia.
Pastu ko tengok macam mana dia membentak.
(Dia cabar kesabaran). Pastu ko dengar ayat dia.

Daripada kes mak kau minta dia tolong vakum rumah, dia boleh putar jadi isu 'aku boleh hidup sendiri' sampailah dia kona kata orang buka aib dia (kisah lalu).

Serius beb. Kalau ko tak congak betul-betul, ko akan rasa seolah ko yang bersalah. Padahal yang mendorong perbualan sampai ke isu last tu - dia.

Dia yang provok orang.
Dia yang keluarkan statement berciri ke-Ahmad Maslan-ish (teringat pula muka AM masa dia blur. Haha so cute!)
Bila orang pertahankan diri, dia gunakan sentimen emosi untuk counter.
Pusing, pusing,pusing.
Kona sana, kona sini.
Lepastu dia meledak.

Serius weh?

.

Aku tak tahulah kau faham ke tak. Tapi pendek ceritanya, dia puncanya! Orang takde sebut atau ungkit pun. Tiba-tiba dia yang sebut dan cabar orang.

Aku bagi contohlah.

Kawan ko dulu suka mencuri.
Lepastu dia insofff katanya.
Lepastu bila ada apa-apa, dia sendiri yang rasa macam orang personally attack dia. Macam orang mengungkit kisah dia. Padahal waktu tu ko cerita ada musang makan buah pisang mak kau.

Jelas tak?

.

Aku cukup..cukup..tak suka orang pusing-pusing ni. Kalau kita gaduh pasal A, stick je lah dengan isu A. Tak payah nak drag B, C, D, padahal isu sebenarnya ialah A.
B,C,D tu semua disebabkan rasa inferior yang kau sendiri cetuskan.

Kamonlah.

Buli emosi ni tak boleh diterimalah.
Sampai bila kau nak heret tong taik kemudian kau nak selet pada setiap orang yang kau jumpa, supaya orang semua rasa apa yang kau rasa.

Kau alihkan bebanan emosi kau dengan hukum orang lain. Kalau kau terasa bangang sebab buat sesuatu benda bangang pada masa lampau, tak perlulah kau nak transfer rasa bangang tu pada orang lain.
Kalau kau rasa malu dan rasa teruk, tak perlu pun kau nak buat orang lain rasa benda yang sama.

Tak ada sape hukum kau.
Kau yang hukum diri sendiri!

Lagi 1,

Aku tak suka kau nak mendabik dada boleh hidup sendiri. Mak kau mintak tolong sikit je. Selama ni kerja-kerja yang mak mintak kau buat, mak bayar. BAYAR. Makan minum pakai kau mak tanggung. Kau buat benda bangang, mak yang tanggung akibat. Semua kau hempuk pada mak dan sekarang kau boleh cakap kau boleh hidup sendiri?

Hanya sebab kau dah besar, dah habis sekolah, dah pegang duit.

Jangan lupa jasa keluarga. Yang terima baik buruk perbuatan kau selama ni. Yang sayang kau tanpa syarat. Boleh je kalau keluarga nak hukum kau, halau kau, benci kau.

Tapi keluarga tak buat pun.

Betullah. Ada orang tak hargai pun kasih sayang.

Lagi satu, dunia tak berputar keliling kau je.
Berhentilah hukum diri sendiri.
Berhentilah bermain dengan emosi orang.