" She knows that our ears are stopped; but the misery is there inside her, like a stone, and there’s no room for any other thoughts. She isn’t trying to make an appeal to our sympathies — she’s just shifting this big weight inside her from one place to another." Henry Miller, Tropic of Cancer, pg. 141.

Perempuan.

Peh. Apahal lak dengan hormon aku ni?
Sejak bulan lepas period aku sikit gila dan lama.
Lama okayyyyy. Lama.
Baru mandi wajib, solat pastu period lagi.
Aku rasa macam nak cucuk straw dekat perut keluarkan darah ni.
Tak feeling langsung period segan-segan ni. Buat habis pad je. Alahai.
Pastu daerah selatan tu bertenang kejap.
Tetiba harini aku banyak jalan.
Tetiba perut aku sakit gile.
Aku ingatkan pasal lapar sebab aku tak makan lagi harapkan sarapan je.
Aku pun bertukanglah dekat dapur masak cincai boncai.
Lepas makan makin tak selesa.
Masuk jamban.
O.Kayyyy.
Ada pertumpahan darah di daerah itu.

***

Aku cuba tak cemas.
Tapi..
Bohonglah kalau kata tak cemas bila period kau acah-acah ni.
Terus aku feeling entah-entah aku ada penyakit.
Entah-entah aku hidup dah tak lama.
Hah amek kau, punya jauh imaginasi aku pergi.

***

Aku rasalah, mungkin sebab aku gemuk mendadak (obesiti wei).
Serius aku gemuk gile kali ni weehuuu!
90kg weehuuuu!
Baju tak muat weehuuuuu!
Seluar sendat weehuuuuuu!
Muka bulat weeehuuu!
Padan muka takde orang nak weeehuuuuu!

***

Aku rasalah.
Aku pun tak sure aku gemuk mendadak sebab hormon / penyakit atau disebabkan gemuk, hormon dan period aku kacau bilau.
Nak pergi buat medical check up tapi entahlah bila nak perginya.
Ke aku patut bertenang, cuba ikhtiar kuruskan badan (aku tengah kumpul duit ni nak beli pil kurus. Lantaklah.)
Malas nak jumpa doktor ni. Malas nak duduk congok lama-lama.
Eh, apasal ko sengih sebelah ni?
Aku mana takut doktor laaaaah!