" She knows that our ears are stopped; but the misery is there inside her, like a stone, and there’s no room for any other thoughts. She isn’t trying to make an appeal to our sympathies — she’s just shifting this big weight inside her from one place to another." Henry Miller, Tropic of Cancer, pg. 141.

90kg dan mental rabak.

Sejak akhir-akhir ni aku benci gila kat diri.
Aku belek diri aku dan cakap "Aku nak jadi macam perempuan lain".

Aku tahu, dan fully aware bahawa ada sesetengah perkara aku tak boleh ubah.
Dan ada beberapa perkara aku sendiri yang sebabkan.

Macam gemuk.

***

Aku tengok baju lama.
Aku macam 3 kali ganda saiz lama.
Aku boleh beli baju tanpa sale assistant cakap "Yang ini free size", "Yang ini ada saiz besar".
Adik aku yang kerempeng tu muat pakai baju aku.
Sekarang ni adik aku tukang pakai t shirt lama aku. Aku dah tak muat.
Aku terfikir, kenapa sampai macam tu aku rosakkan diri eh?

***

Kalau dulu aku yakin dengan diri aku sekarang tak.
Aku termenung fikir -

Dulu aku ada ramai sangat peminat.
Even jiran (mak cik yang nampak aku sidai baju), even orang yang hanya tengok gambar aku pada handphone orang lain pun siap nak buat menantu (bear in mind, aku tetap rasa aku tak lawa pun. Ni aku type bukan nak yakinkan kau yang aku lawa, tapi aku tengah bandingkan pengalaman aku dulu dan sekarang.)

Dulu masa kat universiti, aku ingat lagi.
Waktu tu kami ada projek.
Kami lepak kat bangunan tengah.
Sampai pukul 6 pagi.
Kau bayangkanlah waktu tu muka masing-masing confirm dah berminyak, nampak busuk tapi ada seorang photographer ni main-main ambil gambar. Esok tu, dan beberapa hari seterusnya dia approach aku untuk jadi model dia. Aku macam.. "Muka aku macam pisang busuk ni pun kau nak ambil gambar?" dan elakkab diri daripada jumpa dia.

Dulu seronoklah bila ada orang approach. Ye la muka sendu pun ada orang perasan kannn.
Aku pelik gak tapi okaylah terimalah mungkin memang ada orang suka perempuan muka sendu macam aku ni.

Okay cukuplah. Kang kata aku perasan.

***

Sekarang aku rasa orang kalau nampak aku pun macam buat-buat tak nampak.

Gemuk.
Alignment semua lari.
Muka berjerawat.
Parut.
Gelap.
Bulat.
Debab.
Badan berulas-ulas.
Tolonglah aku benci gila diri aku sekarang.
T___T

Jangan kata orang, aku sendiri tak suka tengok cermin.

Aku rasa kalau ex-ex jumpa aku mesti dorang sujud syukur. Haha!

***

Aku mengeluh tapi aku dah tak usaha apa dah.
Aku give up.

***

Entahlah.