" She knows that our ears are stopped; but the misery is there inside her, like a stone, and there’s no room for any other thoughts. She isn’t trying to make an appeal to our sympathies — she’s just shifting this big weight inside her from one place to another." Henry Miller, Tropic of Cancer, pg. 141.

Doa.

Aku rasa 3 huruf yang membentuk 1 patah perkataan ini sering diperleceh.

Kadang-kadang kita tertawa bila orang nasihat "Doalah..moga-moga..."

"Wei, jangan sedih doa banyak-banyak"

"Doa tu senjata. Doa tau. Minta sungguh-sungguh"

Selalu berpesan-pesan seperti itu bagai memberitahu "Weh,rajin cuci mukalah weh" pada orang yang ada severe acne.

Menyakitkan hati.
Insignificant.
Seriously kau takde nasihat lain?
Hmm..boleh jadi seperti angin lalu.
Sekejap dan.."Eh,ada angin lalu ke tadi?"

***

Tapi sebenarnya..Subhanallah..
Doa tu macam invisible weapon yang kau tak nampak, kau tak tahu dia kat mana, tapi kau yakin dia akan berfungsi untuk selamatkan. Berkesan tak contoh aku? HAHAHA SORRY GUYS KALAU TAK SAMPAI.

Tapi doa tu kau tak bolehlah angkat tangan, then doa tanpa hati.
Kena doa sepenuh hati.
Cop, kau pernah tak rayu bf/gf kau untuk stay?
Macam kau tak tahu apa yang kau mampu tawarkan, kau at your lowest point, tapi kau tak boleh terima dan kau cuba nak convince supaya orang tu stay. Rasa macam..habis.
Aku tak pernah rasa, sebab aku tak pernah rayu anyone untuk stay bilamana mereka dah tolak aku walaupun.. Eh pernah ke?
HAHA.
Aku pernah rasalah. Tapi aku tak cakap.
Tapi aku faham rasa "Arghhh aku dah tak tahu nak kata apa, aku sedar diri tapi aku tak boleh lepaskan kau, tolong, tolonglah, untuk apapun sebab tolonglah jangan pergi."

Hahh, perkataan "Tolong" tu mungkin make sense sikit kot. Aku tukar contoh eh, macam kau minta tolong kat orang tapi kau takde apa-apa sebagai cagaran dan kau sungguh-sungguh perlukan pertolongan dan orang tu teragak-agak ataupun refuse nak tolong kau. Peh..helpless gile rasa.

Nak tahu (aku tertype "Bak tahi" instead of nak tahu tadi.Wtf apasal? HAHAHA)

Nak tahu tak apa yang manis?
Berdoa ni kau minta tolong dengan Allah.
Yang mana Allah tak minta apa-apa cagaran pun.
Kita je sombong sangat, suka sangka buruk dengan Allah. Padahal kalau kita berdoa dengan sungguh-sungguh, yakin dengan rahmat dan kasih-sayangNya..in shaa Allah cepat atau lambat, permintaan kita akan dikabulkan pada waktu yang tepat.
Kadang-kadang kita berdoa, tapi kita expect done done tu juga Allah kabulkan. Kau tak seram ke?

Ya Allah, aku jadikanlah aku orang kaya, tiba tiba duit beranak dari celah bantal busuk kepam kau, esok sure sasau terkejut.

Kita ni manusia.
Nafsu besar kemaen.
Hati tu tak pernah habis meminta.
Kita boleh handle ke semua permintaan kita?
Weh tak boleh.
Kau tu insan lemah sedarlah diri.
Jadi Allah akan 'tapis' permintaan dan berikan apa yang baik selayaknya dengan kemampuan kita.

Eh apa cerita panjang2 ni?

Aku cuma nak bagitahu.
Aku pun culas juga berdoa.
Kadang hati kupersembahkan separuh.
Kadang tengah doa sibuk fikir apa khabar orang disana.
Kadang kosong.
Hanya mulut je kumat kamit tapi penyerahan tak ada.
Macam nyanyi lagu Negaraku tapi mata toleh kiri kanan sambil fikir alamak kerja Math aku tak siap nak tiru siapa ni, Math lepas rehat ke sebelum, alamat matilah ada kuiz haa melayang weh fikiran.
Tapi, ada masa Allah tetapkan hati aku.
Berdoa sungguh-sungguh menitik-nitik air mata rasa hina gila lemah gila.
Lepas doa tu, aku rasa macam lega sangat.
Tak fikir pun Allah makbulkan atau tidak.
Sebab pada masa tu aku sepenuhnya percaya Allah akan.

And yes,
Banyak yang Allah dah makbulkan.

Aku ada banyak lagi permintaan.
Yang aku kadang tak tahu mana yang baik untukku.
Tapi aku tahu, setiap permintaan aku, Allah akan berikan yang lebih baik daripada perhitungan aku.

Masa aku pergi umrah dulu, aku ada buka jemputan untuk sesiapa kirimkan doa. Aku tak maksum. Tapi aku yakin Allah akan makbulkan doa semua, cuma kena usaha dan kena tinggi penyerahan.
Alhamdulillah ada yang mesej aku bagitahu doa mereka diperkenankan.
Aku yakin sebenarnya bukan sebab aku.
Tapi sebab Allah nampak usaha mereka.
Kebanyakan yang kirim doa Ya Allah sebak gila time aku baca. Aku boleh bayang jika mereka kat sana, macam mana bersungguhnya mereka akan berdoa.
Walaupun aku yang bacakan, tapi Allah dah dengar dulu dari lubuk hati mereka. Cuma Allah maniskan dengan mengkabulkan permintaan setelah dibacakan disana. Tempat mustajab berdoa.
Kita jadi teringat-ingat. Jadi lebih bersyukur.

Doalah sepenuh hati.
Kalau kau tanya aku bagaimana,
Aku bukan ahli. Jadi aku tak tahu the proper way.
Yang aku tahu bila kita berdoa kita rasa macam kita ada depan Allah. Kita rasa Allah senyum dan gosok bahu kita. Bila kita teresak-esak tutup muka, Allah peluk.
Lepas doa rasa lega tak boleh nak cakap.
Pastu kita takde rasa sangsi kat Allah.
Hati kita dok bagitahu "Allah akan makbulkan".
Cubalah.

Jom berdoa.
Aku pun nak ligan balik iman ni supaya balik ke jalan lurus.
Time dah tersasar jauh baru teringat pasal doa.
Hmm..