" She knows that our ears are stopped; but the misery is there inside her, like a stone, and there’s no room for any other thoughts. She isn’t trying to make an appeal to our sympathies — she’s just shifting this big weight inside her from one place to another." Henry Miller, Tropic of Cancer, pg. 141.

Raya dah dekat dan aku tak ada perasaan.

Tahun ni officially aku dah tak ada nenek dan atuk. Semuanya dah pergi meninggalkan aku.

Tahun ni juga bakal menjadi hambar sebab ada mak cik dan pak cik aku buat perangai.

Kami tak buang mereka, mereka sendiri yang pilih begitu.

Percaya tak at this moment, aku masih tergolek atas katil layan batuk dan demam. Kejap rasa dah kebah, kejap seram sejuk dan demam balik. Lagilah bertambah takde perasaan nak beraya.

Kuih raya baru ada 5 jenis. Aku sungguh-sungguh takde perasaan nak beriya tahun ni.

Baju raya ada sehelai jubah.
Kasut tak ada.
Tudung tak ada.
Basically tahun ni aku rasa paling 'tak berusaha'.

Langsir belum basuh.
Cadar belum ganti.
Tingkap belum lap.
Kipas belum bersihkan.
Karpet belum cuci.
Ketupat belum anyam.
Lauk pauk belum fikir nak buat apa.
Nak pergi mana pun tak rancang lagi.

Basically, aku dan mak aku (orang kuat time nak raya, yang paling beriya) banyak baring sebab both of us sakit.

Dulu aku selalu tanya beberapa member yang tak ada nenek/atuk. Apa dorang buat? Apa preparations dorang?

Jawapannya selalunya sekitar 'Kiterang tak prepare sangat pun. Pagi raya pergi masjid. Balik salam-salam. Pastu pergi tengok wayang. Tak pun pi bercuti' and I was like...

Kesiannya.
Raya aku meriah kot.
Sangat meriah.
Orang kata hari raya tu memang ditunggu-tunggu.

Tapi sekarang aku dah rasa.
Bukan kita nak, tapi perasaan tu macam naturally datang.
Rasa hambar.
Hambar sangat.

Lagipun mungkin aku bingung memikirkan lepas raya nanti nak buat apa. Nak proceed business makanan ke? Mak sakit ni. Harga barang pulak terlalu mahal. Nak naikkan harga ke? Kalau stop, macam mana dengan pekerja aku? Kesiannya dorang!

Lepastu fikir kemungkinan mak kena operate tulang belakang. Alahai..serabutnya. Doakanlah tak perlu. Duit satu hal, risiko tu yang aku cuakkan sangat. Aku tak boleh hidup tanpa mak aku weh.

Hopefully hari raya engkorang semua bermakna.