" She knows that our ears are stopped; but the misery is there inside her, like a stone, and there’s no room for any other thoughts. She isn’t trying to make an appeal to our sympathies — she’s just shifting this big weight inside her from one place to another." Henry Miller, Tropic of Cancer, pg. 141.

Kedinginan.

Sejak dua tiga menjak ini, aku selalu dapat mesej/ Whatsapp/FB daripada rakan blogger zaman 2009-2012 cemtu. Kebanyakkan dorang aku dah approved pun as friends dekat FB. Maaflah kalau ada yang selepas 2 tahun baru aku approved.
Maaf juga kalau ada yang aku tak approved atau blocked. Kau tak jahat. It was me yang tak mampu handle kau. Maaf tau. Lagipun life aku tak significant pun kalau kau nak stalk/ambil tahu.

****
Aku kan 'perahsia'. Jadi bila nak open up tu..ya Allah susahnya...memang aku selective gile-gile. Maaflah.

Kebanyakkannya tanya soalan yang sama :

Suka baca blog *. Sambunglah tulis, kenapa lama dah tak menulis?

Life sekarang macam mana?

Lepastu hampir 100% akan cakap something like 'Terima kasih. Bila saya baca blog awak saya akan rasa kuat. Ada orang masalah lagi teruk dari saya. Terima kasih bagi inspirasi.'

Dan inspirasi itu ialah pada bertahun-tahun yang lepas. Apa kau rasa?

Terjungkit?

Tak weh.
Rasa sedih sebab baru nampak kesulitan yang Allah beri pada kau tu sebenarnya membuka jalan bagi orang lain.

Alhamdulillah.

***

Ada juga yang ajak berjumpa. Uii..susah nak tunaikan ni. Susah sangat-sangat. Aku memang jenis yang private sikit. Ruang lingkup rakan taulan yang selalu aku jumpa pun boleh dihitung. Aku bukanlah antisosial. Tapi..

aku malu.

Macam tak percaya kan, tapi aku pemalu sebenarnya. Aku jenis suka menyendiri. Suka duduk sorang-sorang. Suka keluar dengan kawan yang sama. Kadang-kadang  kawan lama yang rapat minta nombor telefon pun aku tak bagi. Aku macam takut..macam rasa tak selesa.
Macam rasa kena bogel.
Hah macam tulah analoginya.

Kalau kau ada tanya soalan personal di khalayak ramai dan apa yang aku beri adalah *krik krik*  maafkan aku. Tu mekanisme mempertahankan diri aku. Auto gittew.

Ada kawan lama aku pernah kata aku sombong. Sebab masa dia jumpa aku, aku tak banyak bicara. Kadang kadang buat tak nampak. Aku pun tak tahu kenapa padahal dulu masa pindah sekolah aku selalu balas surat dengan dia.

Entahlah. Bila aku cuba nak fahamkan diri, aku jadi makin pening. Korang faham tak diri korang?