" She knows that our ears are stopped; but the misery is there inside her, like a stone, and there’s no room for any other thoughts. She isn’t trying to make an appeal to our sympathies — she’s just shifting this big weight inside her from one place to another." Henry Miller, Tropic of Cancer, pg. 141.

Aduh.

Staff mesej aku pukul 3.45 pagi.

'Salam kak bila boleh start kerja?'

Dan aku terus tak dapat tidur sampai ke sudah.

***

Mak aku sakit ni.
Memang mustahil aku boleh masak lauk sebanyak kenduri setiap hari.
Tangan mak aku lain.
Aku budak lagi.
Tak terlawan tangan orang lama weh.
Takat periuk kecik 10 orang makan lalulah.
100? Mampos aku.

***

Ada banyak perkara yang masih tak pasti.
Semuanya hanya menanti masa yang sesuai.
Macam pembedahan mak.

***

Aku nak ajak adik aku meniaga sama.
Aku confident kalau dia ada.
Tapi sekarang ni dia suspected SLE.
Panas memang kelemahan dia.
Selasa ni kami kena pergi Bangsar.
Jumpa pakar.
Doakanlah adik aku tak ada penyakit tu.
Bukan sebab bisnes aku.
Tapi nyawa dia. Life dia.
SLE bukan penyakit yang boleh dibawa bergurau.

***

Aku tak tahu the best way nak bagitahu staff aku.
Aku sumpah suka gila dua orang staff aku ni.
Kerja bagus!
Kalau boleh memang aku nak keep dorang forever.

***

Ya Allah bagilah aku ilham malam ni juga.
Apa yang aku boleh tawarkan untuk mereka.
Mereka perlukan kerja.

***

Hati aku rasa macam kena rejam batu.

***

Ya Allah kalaulah aku kaya, aku nak bela budak berdua ni sampailah dorang dapat kerja.