" She knows that our ears are stopped; but the misery is there inside her, like a stone, and there’s no room for any other thoughts. She isn’t trying to make an appeal to our sympathies — she’s just shifting this big weight inside her from one place to another." Henry Miller, Tropic of Cancer, pg. 141.

JAGA DIRI.

Ada pelanggan panggil aku 'Kakak Muda'. Kontradiksi kan? Dah kakak, muda pulak tu. Kan senang kalau panggil aku adik.
Ada yang tertanya tanya berapa umur aku. Aku pun tak berapa ingat. Nanti aku akan congak guna jari. Lepastu aku sendiri surprise dengan umur aku. Hahaaa!

Biasanya orang umur aku gaya dah matang. Aku tak. Masih sempoi dengan jeans lusuh, sarung All Star warna selekeh koyak nampak kelingking, t shirt kosong, selendang selempang asal boleh dan seret backpack kat belakang. Aku masih lagi perempuan yang suka pakai baju kurung kain cotton corak comel dengan kasut lusuh aku tu. Ibu selalu sound suruh pakai kasut gegurl (aku ada beli 4 pasang tapi aku tak pakai pun hahahahaha). Aku tak kuasa nak layan. Aku bukannya jenis serap apa orang nak cakap pasal appearance aku, lantaklah. Yang penting aku selesa, aku suka. 

Sebenarnya aku nak cerita apa eh?
Oh. Tadi aku jatuh longkang. Peh. Pedih peha aku wei. Tapak tangan sakit walaupun tak luka. Malu wei orang dah lah ramai kat padang, effortlessly je kaki sebelah aku termasuk longkang terus aku terduduk kat tepi longkang tu.Pastu tergelak macam perempuan gile. Cover lah weiii hahahahaha!

Cop. Kenapa aku cerita semua ni? Hahahaha!

Okay okay bertenang. 
Aku nak jaga dirilah weh. Bila aku tengok tangan kanan aku, aku rasa..tak woman langsung.
Kasar gile tangan. Dengan kuning kunyit yang tak mahu hilang (hari hari mengkunyit). Dengan terkena minyak panas. Dengan hitam sebab berjemur. Dengan..

Tangan kanan aku ni kerja kuat. Nak sapu losyen pun takde masa. Tidur sekejap bangun dah kalut urus ayam/ikan. Mandi pun tak sempat nak berlama lama. Kau boleh bayang tak, dulu aku jenis lama nak bersiap. Mandi sejam. Make up sejam. Sekarang ni mandi dan make up dalam 25 minit je. Skip foundation, skip eyeshadow, skip eyeliner. Minimalis je wei. Confident gile aku sekarang hidup tanpa foundation. Sebenarnya takdelah confident. Tapi aku sibuk dan sangat tak sempat. Hmm..

Aku nak jaga diri aku weh. Sekarang aku target nak kuruskan diri. Pastu aku nak mula jaga muka. Muka dah macam kulit kodok dah ni. 
Aku nak jaga diri aku.
Sebab aku sedih tengok diri aku.
Aku tak happy.

Betul, aku tak happy dengan diri aku.