" She knows that our ears are stopped; but the misery is there inside her, like a stone, and there’s no room for any other thoughts. She isn’t trying to make an appeal to our sympathies — she’s just shifting this big weight inside her from one place to another." Henry Miller, Tropic of Cancer, pg. 141.

CLEARANCE.

Bertahun-tahun dahulu, aku ingat lagi, betapa 'anti' dan malunya orang untuk singgah ke rak penghabisan stok. Nak beli pun, akan curi-curi tengok kiri kanan, baru menuju. Itupun pilih laju-laju.
Tapi tu bukan akulah.
Aku tak reti malu part dapat beli barang harga murah habis.
Aku bangga.
Rasa macam cendekiawan.

888

Aku jenis kalau membeli barang, aku akan beli yang paling worth it.
Murah dan bagus.
Sebab tu aku kalau keluar shopping, senjata utama aku ialah senarai barang, pen dan kalkulator (serta handphone untuk check review dan harga competitor lain).
Sebab tu bila aku keluar shopping, lama ya ampun.
Nak kata aku jenis berkira sangat, yes untuk beli barang yang aku confirm boleh dapat lebih murah ditempat/masa yang lain - aku sangat berkira. SANGAT.
Yang lain, biarlah Allah sahaja yang tahu.
'Perempuan berkira?' Hmm takdelah buruk sangat tag nama tu.

888

Nak cari duit ni susah.
Nak simpan lagilah susah.
Nak habis kan?
Orang 'tak ada' duit pun boleh habiskan duit.

888

Aku ingat lagi.
Dulu masa T buat clearance sale untuk ikan, udang, sotong mereka, tak ada siapa yang nak singgah.
Aku selamba je pilih ikan, yang mana masih elok (ye memang banyak yang masih elok, masih boleh dimakan, tak rupa belacan) - aku beli.
Yang tak berapa, tapi murah, aku beli juga. Kasi kucing.
Yang pasti persaingan tak sengit langsung.
Start 2014- 2015, perebutan barang di rak clearance ibarat perebutan bf bangang ada 2 girlfriend bangang tak boleh terima diri kena game.
Berebut weh.
Muka masing-masing tegang je.
Tak ada toleh kiri kanan.
Bergosip? Memang tak langsung.

888

2016, belum sempat T letak ikan kat bahagian clearance, dah ada orang bertanya. Dah ada orang menunggu.
Sampai je - weh aku seram tengok weh. SERAM!
Berebut gile-gile.
Waktu tu rasa sedih pun iya.
Susahkan hidup sekarang bila wang dah tak ada nilai macam dulu-dulu?
Kita makan untuk terus hidup. Bukan makan untuk manjakan tekak dan lidah.
Kalau ada pun, berbulan mengumpul wang nak treat diri makan makanan 'atas-atas' sikit.

888

Aku harap Allah permudahkan hidup kita semua.
Tak dalam bentuk wang, boleh jadi dalam bentuk kesihatan.
Anak-anak, pasangan, kelapangan hati dan sebagainya.
In shaa Allah.

888

888 tu sebenarnya ***
Aku malas nak tekan SHIFT.
Okay selamat malam.
Esok aku kerja lagi macam kuda.
Demi kertas itu.
Tak ada duit, jangan kata nak beli ikan harga biasa paling murah.
Ikan dekat rak clearance pun tak dapat nak beli weh.
Ikan bilis?
Ikan bilis mahal lah weh.
Ah sudah kau jangan nak rekemen sardin.
Sekarang orang kaya je yang mampu makan sardin.
Alahai.