" She knows that our ears are stopped; but the misery is there inside her, like a stone, and there’s no room for any other thoughts. She isn’t trying to make an appeal to our sympathies — she’s just shifting this big weight inside her from one place to another." Henry Miller, Tropic of Cancer, pg. 141.

Oh mak kau!

Wey,pernah tak kau rasa kalut sebab benda yang kau type/cakap tu tepat kena kat orang tertentu?
Hakikatnya kau takdelah plan nak tuju kat sesiapa secara spesifik pun, tapi..

Entahlah. Aku pun tak tahu, salah ke kalau aku cakap benda yang aku rasa aku perlu cakap? Ke aku kena cakap benda yang orang nak dengar?

Entahlah (entahlah ni bukan bermakna tak tahu jawapan, tapi sebenarnya dah ada jawapan, tapi jawapan tu tak meyakinkan hati, sebab buat diri rasa teruk sebab buat orang rasa teruk aiyaya kau faham-fahamlah).

Aku harap aku tak guris hati orang.
Nak jadi baik, tapi tak reti duduk diam, adoi mak tolonglah daku!

Azam tak berapa baru.

Bila kena bahan gemuk, comot, aku dah macam immune. Mampu kalis level Pro dah. Orang yang nak membahankan aku pula jadi stress pasal aku lengai. Alih-alih, dorang pula yang terkena.
Memang mulut cakap tak kisah, tapi bila masuk bilik terus ke meja mekap, rasa "Eh,ni aku ke?" - sambil pandang cermin.

Hideous gile wey.
Mak cik(s) lagi nampak berketrampilan daripada aku weyyyyyy.
"Ko pehal wey?" - soal aku pada diri sendiri seraya memandang sinis pada perempuan dalam cermin tu.

Bila orang masuk bilik tengok barang-barang mekap, brushes semua, dengan almari ada 2 ketul, pastu ada gambar kurus zaman universiti, orang akan pandang aku (sambil judge "Ni ke budaknya?" - ala aku tahulah, hati kitakan boleh bluetooth) lalu tanya soalan -

Ni berus mekap?
(Aku nak jawab iye pun malu.)
Walaweyh macam artis, banyak gile barang mekap?
(Bapak malu ah aku time ni)
Banyaknya baju? 
Ni awak ke? (sambil tunjuk gambar lama).
Cantik. (dan tak cakap pun "Sekarang pun cantik." Tergamak uolss.)

Sekarang nak keluar pun aku rasa malas. Nak bermekap pun rasa alahai fake nya. Bak kata mak cik aku, "Time keluar cantik gile, balik je rumah sarung uniform".

Uniform =  Maknanya rupa bibik. Apalah daya, sah-sah berlengas nak buat kerja rumah, takkan nak pakai foundation sekati dengan bulu mata merak kayangan kot? Over sangat tau.

Aku target nak kurus dan jaga diri balik. Aku nak pulangkan kejelesan mak cik-mak cik aku bila aku 'elok' wakakakah! 

Aku rasa dah sampai masa dah. Atuk aku dah meninggal. Sekarang macam back to square. Tinggal jaga mak bapak, adik beradik dan kucing. Esok lusa aku harap aku akan di'jaga' oleh suami dengan baik. Aku pun teringin weyyy nak dijaga.

Sebelum tu, baik aku jaga dulu. Bila nak start rutin ni?

Tahun depanlah --> bukti level lengai, takde rasa terdesak pun. Post ni acah-acah merintih, hakikatnya aku sendiri yang pilih jadi badak. Hahaha!

Kau dah kenapa?

Macam mana ada orang boleh jadi sangat caring dan concern pada orang lain eh?
Terutamanya bila orang yang dia peduli tu, tak balas pun ke-caring-an dan ke-concern-an dia.
Macam mana dia boleh tak give up?
Bertahun-tahun kot. Sedangkan aku yang dapat soalan yang sama ni dah naik boring nak jawab.

"Mak sihat?"
Aku jarang betul jawab "Sihat".

Sebolehnya aku malas dah nak jawab. Aku dah tak excited dah dengan soalan tu.
In fact, aku dah tak excited nak jawab apa-apa soalan.

Antisosial sangat puiiiih.

Entahlah, bila kau ada banyak benda nak fikir, menjawab soalan tu boleh buat kau rasa letih.
Letih macam buat plank 2.4 billion kali.

Kadang-kadang bila aku stress/sedih, aku tak suka orang soalsiasat aku. Aku betul-betul tak berkenan.
Aku faham orang concern dengan keadaan aku, nak tahu, nak tolong, tapi..

Entahlah. Aku kan. Kau pun dah tahu dah perangai aku.
Aku kejar benda yang berlari.
Aku biarkan apa yang aku ada.
Ironi sangat.

Aku cuba nak jadi macam kawan-kawan aku. Energetic je bila bersosial.
Mungkin dah memang baka 'duduk dalam kotak' aku tu mengalir deras dalam darah.
Aku boleh bersosial, tapi sangat selected.
Bukan pilih orang, tapi masa dan tempat.

Jangan hairanlah kalau kat friendlist FB aku, aku boleh huha huha dengan kawan universiti yang langsung aku tak pernah tegur, apatahlagi nak senyum.

Hmmm.