" She knows that our ears are stopped; but the misery is there inside her, like a stone, and there’s no room for any other thoughts. She isn’t trying to make an appeal to our sympathies — she’s just shifting this big weight inside her from one place to another." Henry Miller, Tropic of Cancer, pg. 141.

Azam tak berapa baru.

Bila kena bahan gemuk, comot, aku dah macam immune. Mampu kalis level Pro dah. Orang yang nak membahankan aku pula jadi stress pasal aku lengai. Alih-alih, dorang pula yang terkena.
Memang mulut cakap tak kisah, tapi bila masuk bilik terus ke meja mekap, rasa "Eh,ni aku ke?" - sambil pandang cermin.

Hideous gile wey.
Mak cik(s) lagi nampak berketrampilan daripada aku weyyyyyy.
"Ko pehal wey?" - soal aku pada diri sendiri seraya memandang sinis pada perempuan dalam cermin tu.

Bila orang masuk bilik tengok barang-barang mekap, brushes semua, dengan almari ada 2 ketul, pastu ada gambar kurus zaman universiti, orang akan pandang aku (sambil judge "Ni ke budaknya?" - ala aku tahulah, hati kitakan boleh bluetooth) lalu tanya soalan -

Ni berus mekap?
(Aku nak jawab iye pun malu.)
Walaweyh macam artis, banyak gile barang mekap?
(Bapak malu ah aku time ni)
Banyaknya baju? 
Ni awak ke? (sambil tunjuk gambar lama).
Cantik. (dan tak cakap pun "Sekarang pun cantik." Tergamak uolss.)

Sekarang nak keluar pun aku rasa malas. Nak bermekap pun rasa alahai fake nya. Bak kata mak cik aku, "Time keluar cantik gile, balik je rumah sarung uniform".

Uniform =  Maknanya rupa bibik. Apalah daya, sah-sah berlengas nak buat kerja rumah, takkan nak pakai foundation sekati dengan bulu mata merak kayangan kot? Over sangat tau.

Aku target nak kurus dan jaga diri balik. Aku nak pulangkan kejelesan mak cik-mak cik aku bila aku 'elok' wakakakah! 

Aku rasa dah sampai masa dah. Atuk aku dah meninggal. Sekarang macam back to square. Tinggal jaga mak bapak, adik beradik dan kucing. Esok lusa aku harap aku akan di'jaga' oleh suami dengan baik. Aku pun teringin weyyy nak dijaga.

Sebelum tu, baik aku jaga dulu. Bila nak start rutin ni?

Tahun depanlah --> bukti level lengai, takde rasa terdesak pun. Post ni acah-acah merintih, hakikatnya aku sendiri yang pilih jadi badak. Hahaha!